REČ UREDNIKA
Poštovane koleginice i kolege,


Pred vama je novi elektronski  časopis iz  oblasti urgentne medicine. Nadam se da će preležati sve dečije bolesti koje prate svaki novi poduhvat i da će stalno biti prisutan u našem virtualnom svetu.


Verovatno će ga pratiti sve nedaće koje prate i samu specijalizaciju iz urgentne medicine. Specijalisti urgentne medicine nemaju svoje jasno određeno "formacijsko mesto", nemaju zaokružen tok od specijaliste do univerzitetskih zvanja, programi specijalizacije nisu ujednačeni i, nažalost, još mnogo toga. Čak je i pojam same urgentne medicine kod nas sporan. Mnogi postavljaju pitanje: “Da li je to jedinstvena disciplina ili skup hitnih stanja.” Medicinski rečeno - da li je poseban entitet ili skup sindroma?

Bez obzira na to, urgentna medicina je vitalni deo zdravstvenog sistema, koji mora biti svima, svugde i u svako vreme dostupan.

Zadatak ovog časopisa je da se pozabavi temama koje su od značaja za urgentnu medicinu. Problemi u istraživanju u urgentnoj medicini su mnogostruki - od etičkih, preko praktičnih, pa do naših subjektivnih. Činjenica je da malo objavljujemo svoje rezultate rada, smatramo da je dovoljno to što samo radimo.

Nema malih i velikih tema. Svaka tema iz urgentne medicine koja baca imalo svetla na bilo koji problem u urgentnoj medicini i koja je pravilno metodološki obrađena je značajna.

Zato, pišite o svemu što Vam pravi probleme ili izaziva dileme u svakodnevnom radu. Sve može biti interesantno i korisno. Ne samo patologija i lečenje, već i koliko kasnimo sa intervencijom na terenu,  koliko dugo čekaju pacijenti u ambulanti na našu pomoć, kako se snalazimo u vanrednim situacijama i u nedostatku kadra i opreme, kakvo je naše mentalno stanje (ne zaboravite, naša praksa je jedna od najstresnijih), kako vidite našu budućnost u bilo kom pogledu i - kako tumačite našu prošlost.


Sam naziv časopisa Southeast European Journal of Emergency and Disaster Medicine, određuje njegovu širinu i otvorenost prema svima onima koji se bave urgentnom medicinom ne samo u našoj zemlji, već i šire. Slični su nam problemi, a modeli organizacije ponekad veoma različiti. Dobrom konekcijom i razmenom iskustava pokušaćemo da usmerimo sistem urgentne medicine u najboljem pravcu.

Zato pišite, objavljujte,  život i trajanje ovog časopisa zavisi od nas samih.


Srećan vam iskorak u svet urgentne medicine van Gutenbergove galaksije!


Glavni urednik

dr Dušan Gostović

Izdanje 2015-1 / rad 1.

SRP / ENG

Početna Home
Share on FacebookShare on TwitterShare via e-mailShare on LinkedIn
PODELI

Svi radovi >

Radovi